A különféle ablaktípusok összehasonlítása

Nagyon fontos az ablaktípusok összehasonlítása. Az ablakcsere során az ablaktípusok összehasonlítása nagyon fontos feladatunk. Ha a cserét tervezzük, akkor nem csak az árakra kell tekintettel lennünk, hanem a sok pozitív és hirdetésekben szereplő tulajdonságok mellett a negatívakkal is tisztában kell lennünk. Az ablakoknak 3 jellemző tulajdonsága van, most ezeket nézzük át.

A különféle ablaktípusok összehasonlítása

Nézzük meg először a fa ablakokat.

Még mindig klasszikus választásnak bizonyulnak a fa ablakok. Ezeket többen ismerik, így emellett döntenek. Esztétikai szempontból bizonyára nehéz túltenni a fa változatokon, de az árakat tekintve bizony van néhány olyan érv, amely nem a fa ablak mellett szól. Közép és magas árfekvéssel érhetőek el ma az ablakok a különféle szaküzletekben. Sok barkácsáruházban a silány olcsóbb megoldások is helyet kapnak, bár ezeket nem érdemes megvásárolni. Most rátérünk a jó minőségű fából készült ablakok tulajdonságaira.

Az első és legfontosabb a hőszigetelő tulajdonságokat áttekinteni. A fa ablakok közül a jó minőségűek kimondottan jó hőszigetelő tulajdonságokkal bírnak. Azt viszont érdemes tudni, hogy a fa ablakok úgynevezett K értéke elmarad a műanyag ablakokétól. A megfelelő minőség és a megfelelő tömítés azonban nagyon fontos.

A fa ablakokkal, sokkal többet kell foglalkozni, mint műanyag társaival. Sokkal több karbantartást igényelnek, szinte folyamatosan kell velük foglalkozni. Felületkezelés, vetemedés és sorolhatnánk még hosszan. Az ablaktípusok összehasonlítása során ez nagyon fontos befolyásoló tényező! Ha vetemedik a fa ablak, akkor a légzárása és a hőszigetelő képessége nagyban lecsökken.

Térjünk rá az ablaktípusok összehasonlítása során a műanyag ablakokra

Ezek a típusok ma az élvonalban vannak, akár tetszik valakinek akár nem. Rengeteg előnyös tulajdonságuk van, amelyekkel nehéz a lépést tartani. Ha az árakat vesszük alapul, akkor egyszerűen verhetetlen. Ez a típus a legelterjedtebb és a legkedveltebb ma a vásárlók körében.

Kimagasló hőszigetelők, ezért a K-értékük szinte felülmúlhatatlan. Tökéletesen illeszkednek, hiszen teljesen speicális a kivitelezésük. A karbantartása nagyon egyszerű, hiszen maga az alapanyag is igénytelen. A tisztítása sem okoz különösebb gondot, hiszen a műanyag felületeket elég egy nedves ronggyal áttörölni. A mozgó fém alkatrészek és a vasalat kenését azonban mindig lelkiismeretesen el kell végeznünk.
Mivel a mai modern műanyag ablakokról még tartósság szempontjából nincsen sok lényegi információ, ezért nem tudjuk a tartósságát behatárolni. A gyártók szerint hosszú élettartamúak, pár megjelent szakvélemény szerint akár 50 évig is gond nélkül ellátják feladatukat. Valószínűsítik, hogy ahol ablakcserére kerül sor ott ugyanúgy műanyag nyílászárót szereltetnek fel a tulajdonosok, csak egy modernebb típust választanak. Az ablaktípusok összehasonlítása során bátran kijelenthetjük, hogy a műanyag ablakok soha nem fognak vetemedni!

Következzen az alumínium ablak

A műanyag és fa társaikkal egyáltalán nem versenyképesek sem technikai paramétereik alapján, sem pedig áruk alapján. Kedvezőtlenek a hőszigetelési mutatóik, így általában csak olyan helyen alkalmazzák, ahol nagyon nagy igénybevételnek vannak kitéve az ajtók.

Magas minőségű műanyag nyílászárókat keresel? Vedd fel velünk a kapcsolatot!