A szellőzés fontossága napjainkban

A mai korszerű műanyag ablakok nagyon jó szigetelnek, ezzel viszont a kellő szellőzés, szellőztetés hiányába megjelent otthonainkban a páralecsapódás következtében kialakuló penészedés jelensége. Régebben ez csak akkor jelent meg, ha a külső szigetelés elégtelen volt, vagy meghibásodott.

A régi gyengébb minőségű fa ablakok nem sok ellenállást képviseltek a légáramlással szemben, korán elvesztették az amúgy sem túl jó szigetelő képességeiket, mivel a keretük meglehetősen keskeny volt, így könnyen vetemedtek és szigetelő képességük a minimumra csökkent. A jó minőségű műanyag ablakoknál azonban a vetemedés már nem jelenik meg, így az energiamegtakarítás nagyon jó hatásfokú.

Azonban a nagymértékű szigetelés javulás miatt megjelent egy addig sok lakásban ismeretlennek mondható probléma, mégpedig a páralecsapódás jelensége. A már ismert tünetek a páralecsapódás az ablakok üvegein, a sarkokban és éleken megjelenő kellemetlen penészképződés, a lakóklíma negatív változása, valamint a falak is romlásnak indulhatnak. Ebben a helyzetben elsődleges fontosságúvá vált az automatikus és kellően hatékony szellőzés problémájának megoldása. A meleg és nedves beltéri levegő kicserélését kellett elérni a kívülről behozható hűvösebb és szárazabb levegővel. De természetesen egy modern szellőztető rendszernek nem kizárólag csak a beltéri levegő nedvességtartalmának a csökkentését szükséges elérnie, az épületben lakó személyek számára ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, hogy folyamatosan megfelelő mennyiségű friss levegőhöz jussanak.

Összefoglalva a műanyag nyílászárókon kialakított szellőzőberendezéseknek meg kell oldaniuk egy adott beltér nedvességtartalmának a szabályozását, ki kell cserélniük az elhasznált levegőt, el kell távolítaniuk a nem kívánt szagokat és káros anyagokat a levegőből, szabályozniuk kell a szoba hőmérsékletét, valamint a tűzhelyekhez biztosítaniuk kell a kiegészítő levegőmennyiséget.

Többféle lehetőség is lehet a penészedést és párásodás elkerülésére, amennyiben az műanyag ablakon nem lenne kialakítva egy résszellőző berendezés. Az első, hogy átáramló szellőztetést hozunk létre, ami abból áll, hogy az ablakot teljes mértékben kitárjuk és a helyiség levegője 4 – 5 perc alatt teljesen kicserélődik. Ennyi idő alatt a falak és bútorok nem hűlnek át, tehát az energiaveszteség is kicsi lesz. A másik megoldás a keresztszellőzés vagy más néven huzat létrehozása, ebben asz esetben a levegőm kicserélődése még gyorsabban, akár 2 perc alatt lezajlik.

Magas minőségű műanyag nyílászárókat keresel? Vedd fel velünk a kapcsolatot!