A vasalat, a légkamrák, és a többiek

Műanyag ablak vásárlása előtt sok előnyünk származhat abból, ha megismerkedünk az ablakok alapfelszereltségeivel, a különböző típusokkal, a felépítések fajtáival és kiegészítőkkel. Sokan a mai napig egyetlen szempont alapján döntenek a vásárláskor, mégpedig az ár alapján. A legtöbb esetben azonban ez nem a legjobb megoldás, hiszen hosszú évtizedekre vesszük meg az új nyílászárókat, és később sokszor derülhet ki az, hogy az olcsóbb mindig drágább. Ennek oka nemcsak a gyengébb minőségben, hanem a energiamegtakarítási képességekben rejlik.

Most nézzük át a műanyag ablakok legfontosabb jellemzőit

A légkamrák felelősek a minél jobb hőszigetelés eléréséért. Ezek a tok- és a szárnyprofilban helyezkednek el, és általában minél több a számuk, annál jobb a hőszigetelés hatásfoka. A piacon található műanyag ablakok többsége 3 és 7 kamraszám között mozog, de itt fontos megjegyezni, hogy a 6 vagy 7 kamraszámú ablakoknál már meg kell növelni a beépítési mélységet is, különben a plusz kamraszámok nem jelentenek különösebb hőszigetelés érték növekedést, tehát 6 vagy 7 kamrásból csak azokat az ablakokat szabad megvenni, amelyek vastagabbak a 4 és 5 kamrásaknál.

Az acél merevítés a műanyag ablakok szárny- és tokprofiljában fut körbe, ez biztosítja a műanyag nyílászárók megfelelő merevségét, stabilitását és az igénybevételekkel szembeni ellen állóképességét.

A vasalat biztosítja a nyílászáró nyitási módozatait (csak nyíló, nyíló és bukó, stb.), ablakonként a záródást biztosító pontok száma is eltérést mutathat. A vasalat adja meg egy műanyag nyílászáró könnyű, vagy éppen nehéz kezelhetőségét, nagyban ez a felelős a biztonságért is. Fontos, hogy jó minőségű legyen, mert megkímélhet minket a folytonos után állítgatásoktól, és ha hosszú ideig problémamentes a vasalatunk, akkor az is pénzt takarít meg a számunkra.

A hibás működtetés gátló azt hivatott megakadályozni, hogy például az ablakunk bukó helyzetéből véletlen nyíló helyzetbe váltson át.

Az automata szellőző képes a páratartalmat érzékelve automatikusan nyitni és zárni, a szükséges szellőzésről gondoskodni. Ezt a műanyag ablakok tokjába helyezik el, olyan konyhákban, ahol gázkészülék üzemel, az ilyen szellőző megléte kötelező!

A gyerekzár az ablakszárnyak kinyitását csak egy bizonyos nagyságú szögig engedi meg.

A csúszófékes nyitáshatároló az ablakszárnyak huzatban való becsapódását tudja megakadályozni.

Magas minőségű műanyag nyílászárókat keresel? Vedd fel velünk a kapcsolatot!