Amit a beltéri ajtókról érdemes tudni

A megfelelő beltéri ajtók kiválasztásához természetesen a legfontosabb döntési tényező az ajtó esztétikai milyensége, hogyan fog majd illeni a lakásunk berendezési tárgyaihoz, vagy a falak színéhez.

Tehát a kiválasztás során érdemes részletes végigmenni a fontosabb részleteken. Milyen a falak burkolata, színe, milyen a padló burkolata, esetleg szőnyeg van-e, a belsőépítészet szempontjából vannak-e meghatásozó elemek, például oszlopok vagy álmennyezet? És azt is fontos eldöntenünk, hogy mekkora hangsúlyt szeretnénk, hogy az beltéri ajtóink képviseljenek, feltűnőek legyenek vagy észrevétlenek, vagy a kettő között?

A ma használatos beltéri ajtók utólag beszerelhető MDF tokkal vannak elkészítve. Az ilyen ajtók rögzítésének előfeltétele, hogy megfelelő falfül legyen kialakítva. A pontosan illeszkedő ajtó a megfelelő falfül nélkül elképzelhetetlen.

A beltéri ajtó kiválasztásánál, miután meghatároztuk a funkciót, és hogy milyen típusú lesz, el kell döntenünk az ajtó színét. Műanyag ajtók esetében ban legalább 30 – 40 szín közül tudunk választani, de az egyedi festésű ajtóknál a színárnyalatok száma lényegében végtelen. És akkor ott vannak még a természetes hatású különböző furnérok és gyönyörű árnyalatú pácok is.

Természetesen készülnek hossz-toldott, csomómentes, réteg ragasztott borovi fenyőből is natúrban vagy felület kezelve a megrendelő igényeihez igazodva. Ha a házunknak van egy vagy több olyan beltéri helyisége, amelyekben több Celsius fokkal is hidegebb van a fűtött helyiségek hőmérsékletéhez viszonyítva, akkor tanácsos klímatechnológiai ajtót alkalmazni. Ez főleg fa ajtók esetében fontos, mert itt nemcsak az energiatakarékosság a meghatározó szempont, hanem a eltérő hőfokok miatt nagy a párásodás lehetősége, ami az ajtó elvetemedéséhez vezethet.

Érdemes azt is megfontolnunk, hogy mely helyiségeket szeretnénk jobb hangszigeteléssel ellátni az átlagostól eltérően, tekintve itt például zeneszerető kamasz gyermekeinkre, vagy különös zajos hobbit űző családtagjainkra, fontos lehet a konyha zajait elzárni háló- vagy a dolgozószobánktól is.

A beltéri ajtók felületének kiválasztása szintén lehet funkcionális és esztétikai jellegű is. Az eldöntendő kérdések, hogy hol használjuk majd, milyen tartóssági szempontoknak kell megfelelniük, legyenek jó tisztíthatóak vagy dekoratívak.

Napjainkban újra divatba jöttek a beltéri tolóajtók, és itt egyáltalán nem csak a helytakarékosság a fontos tényező, hanem az esztétikai tényezők, a modern hatás megjelenítése. Azt viszont vegyük figyelembe, hogy a tolóajtó a szagokat és a hangokat sem szigeteli túl jól.

Magas minőségű műanyag nyílászárókat keresel? Vedd fel velünk a kapcsolatot!