Energianyerés műanyag ablakkal

Az ablak ma már lényegesen több attól, minthogy csak a kilátást vagy a szellőzést biztosítsa számunkra. Egy nyílászáró a kulcsa annak, hogy mennyi energiát vesztünk,vagy nyerünk. A lakásunkban megtermelt hőmennyiség akár több, mint harmada is könnyen távozhat az ablakokon keresztül. És ha nem jól választunk nyílászárót, azt bizony zsebünk fogja megérezni nem kis mértékben.

Nyílászáró vásárláskor alapvetően fontos megvizsgálnunk, hogy az energia megtartó tulajdonságai mennyire jók a megvenni kívánt ablakoknak. A hőszigetelés szempontjából legjobb ablakoknak az illesztései minden egyes részen tökéletesnek kell lennie, mivel az energia nem csak a gyenge minőségű üvegezésen távozhat könnyedén. Tehát ha nem jó a keret, vagy a falba illesztés elnagyolt, akkor a hőszigetelő üvegezés felesleges is lehet.

Az ablakok hőszigetelését az Uw értékkel szokás jellemezni, annál jobb a hőszigetelés, minél kisebb ez az érték.

Itt érdemes megemlíteni, hogy az ablakokon keresztül nem csak távozhat az értékes hőenergia, hanem a kívülről érkező napenergiával bizonyos szinten fel is fűthető a lakás beltere. Jelentősen befolyásolja a hő be- vagy kiáramlását az ablakokban lévő üvegrétegek száma. A legkorszerűbb háromrétegű üvegezéssel ellátott ablakok rendkívül hatékonyan gátolják a hőenergia távozását, viszont a napfény melege is sokkal nehezebben tud így bejutni a lakásba, sőt a bejutó fény is csökken. Viszont a gyártók hamar reagáltak erre a negatívumra, és olyan bevonatokat kísérleteztek ki, amelyek nagy fénygyűjtő képességűek és a kívülről érkező energia nagyobb részét képesek a beltérbe engedni.

Ezzel a technikai fejlesztéssel lényegében el is érkeztünk a passzívház minőségű ablakok szintjéhez, ezeket az ablakokat az jellemzi, hogy képesek több energiát beengedi a belső helyiségekbe, mint amennyit kiengednek onnan. Azon értéket, amely azt mutatja meg, hogy , mennyi energiát enged be egy adott nyílászáró, g értéknek nevezik. Ez az érték, minél magasabb, annál több energiát képes beengedni az adott ablak.

Egy 0,6 g-s értékű ablak már nagyon jó minőséget képvisel, a passzívházaknál alkalmazott Uw érték pedig ma már 0,8 alatt kell hogy legyen. Az ablakokon feltüntetett Uw és g értékekkel ki lehet számolni a az energia áramlásának összesített értékét, ami alapján eldönthető, hogy egy ablak több energiát enged-e be, mint amennyit kienged.

Magas minőségű műanyag nyílászárókat keresel? Vedd fel velünk a kapcsolatot!