Miért érdemes tudni, ha a hanggátló ablak beszerelése mellett döntünk?

Érdemes már a kiválasztásra nagy hangsúlyt fektetni, amikor a hanggátló ablak mellett tesszük le a voksunkat. A nagyvárosok zaja sokunkat zavar. Pontosan ezekre a helyekre tervezték meg a mérnökök a hanggátló ablakokat, hiszen a forgalmas utak gyakori közelsége, az esetleges ipari területek egész napos zajkavalkádja mind a családi nyugalmat és békét fenyegetik. Ezekben az otthonokban a hanggátló ablak nélkül szinte lehetetlen normális életet élni. A zaj egy idő után ugyan megszokható, de a pszichofizikai hatások elől senki sem menekülhet.

A csendesebb környezet érdekében a hanggátló ablak beszerelése ma már szigorú szabályozás alá esik. A szabályozás meghatározza, hogy milyen nyílászáró beszerelése szükséges. A régebbi házaknál és a lakásoknál ez továbbra is problémát okozhat, hiszen a hanggátlás hiányzik.

Decibellel fejezik ki a hang intenzitását. Minél nagyobb a mért decibel, annál hangosabb a zaj, amiben élni kényszerülünk. A hanggátló ablak pontosan azt a célt szolgálja, hogy az egyik oldalról érkező hangot csökkentse, mire a másik oldalra jutna. Egy ilyen speciális ablak akár 40 decibellel is képes csökkenteni a zajt. Ha egy ember beszélget az kb. 60-65 decibel, mire az ablak túloldalára jut, már csak 20-25 decibeles az intenzitása.

A hanggátló ablak kiemelkedő hatékonysággal képes a kint hallható zajt csökkenteni, de a hangszigetelés mértékét nagyon gondosan kell kiválasztani. A legnagyobb hangszigetelő tulajdonsággal rendelkező ablakokat nem érdemes olyan otthonba választani, amely csak kisebb utcai zajban épült. Ide elég a 30 decibeles hangszigetelés. A forgalmasabb utakhoz érdemes kiválasztani az ennél nagyobb hangszigeteléssel rendelkező ablakokat. Általában a 40 és 50-es értéket képviselő ablakok az elterjedtebbek ezekben az otthonokban.

Nézzük meg, hogy mitől is olyan különleges a hanggátló ablak?

A speciális ablaknál az üveglapok között kén-hexafluorid és argon található. Ezek gázok, amelyek a magasabb hatásfok érdekében kerülnek az üveglapok közé. Tévhit, hogy ha vastagabb üveget választunk, akkor az csökkenti a zajt. Ez nem igaz! A spceiális ablak külső felén egy ragasztott üveglap található, ezt követi a két speciális üveglap. Ezeknél az üvegeknél teljesen más típusú ragasztóanyagot alkalmaznak. Ezek azok az ablakok, amelyek képesek a zajt megszűrni, de mindenképpen ilyen speciális tulajdonságokkal kell rendelkezniük.

A hanggátló ablak üveg lapjai kimondottan nehéznek mondhatók, hiszen a különleges technikai megoldások miatt ez elkerülhetetlen. Sokszor akár egy hagyományos üveg súlyánál háromszor is nehezebb egy ilyen üveglap. Mivel nehéz az üveg, ezért az ezeket tartó pántoknak is erősebbnek kell lenniük, különben az ablak leszakadna. A hanggátló ablakok közül a kisebb ablakszárnyakkal rendelkezők használhatók, úgy hogy tökéletesen biztonságban érezzük magunkat. Nem érdemes nagy felületben gondolkodnunk, hiszen nincs az a pánt, amely azt elbírja. Ha kisgyermekek is vannak a családban, akkor fokozott elővigyázatossággal válasszuk ki az ablakot. Egy 900 x1500-as bukó és nyíló ablak esetében nem szabad ezt a speciális üveget alkalmazni, de itt is érdemes figyelni a pántokra. Egy ilyen ablak súlya közel 70 kilogramm.

Magas minőségű műanyag nyílászárókat keresel? Vedd fel velünk a kapcsolatot!