Miért fontos a szellőztetés a műanyag ablakoknál?

A szellőztetés műanyag ablakokkal kiemelt jelentőségű, hiszen sokan a túlszigeteltségre panaszkodnak. Ezt viszont meg kell cáfolnunk, hiszen nem ez a gond. A régi fa ablakok szellőztetési szokásaitól a műanyag ablakok szellőztetési gyakorlata teljesen eltérő. Ehhez mindenkinek érdemes hozzászoknia, beletanulnia. Túl jól szigetelő ablak nincsen csak helytelen használat.

A régi nyílászárók a folyamatos légcserét mindig is biztosították, de ezzel együtt a magas fűtésköltségeket is. A folyamatos légcsere miatta azonban a páratartalom növekedés soha nem volt tapasztalható. Ma már elég egy tusolás, egy főzés vagy akár egy zuhanyozás és bepárásodik a lakás. A rosszul záródó régi ablakok ilyen esetekben nem okoznak gondot, hiszen folyamatosan szellőztetik a lakást.

A műanyag nyílászáróra váltással a sarkok és az ablakok közelében felüti fejét a penészedés. A probléma nem a nyílászárókkal van, hanem a szokásainkkal, a szellőztetési szokásainkkal. A beltér egészséges levegője csak úgy őrizhető meg, ha megfelelően szellőztetünk, úgy ahogy egy műanyag nyílászárókkal felszerelt házban, lakásban szükséges.

Hogyan történik a szellőztetés műanyag ablakokkal?

Az egészséges otthoni környezet fenntartása érdekében a szellőztetés nélkülözhetetlen és biztosak lehetünk abban, hogy a folyamat hőveszteséggel jár majd. Legyen a célunk a továbbiakban a hőveszteség elkerülése. A helyes szellőztetés műanyag ablakokkal mindig úgy történik, hogy azokat teljesen kitárjuk és rövid idő alatt az egész lakást átszellőztetjük. Az elhasználódott levegő hamar kiszökik és helyére bekerül a friss levegő. A szobákban található tárgyak és a bútorok ennyi idő alatt nem hűlnek le és a falak miatt sem kell aggódnunk. Naponta több alkalommal kell ezt a szellőztetést elvégezni.
Milyen hasznunk keletkezik a szellőztetés során?

A keletkezett pára, a baktériumok az elhasználódott levegőben és a vírusok is mind eltűnnek. Ha nedves lenne a lakás, akkor a penészgombák elszaporodnának, amelyek súlyos légúti megbetegedéseket is képesek okozni. A szellőztetés műanyag ablakokkal fontosabb, mint valaha, ha csak az egészségünkre gondolunk.

Rengeteg szakember tart ki azon állítása mellett, miszerint a penészedést meg kell előzni és nem a megszűntetésével fáradozni. A háztartási boltokban megvásárolható penészedést gátló szerek csak időszakos megoldást nyújtanak, ám a penészedés vissza fog térni. Törekedjünk arra, hogy a páratartalom mindig kedvező mértékű legyen otthonunkban és a penész ne tudjon kialakulni. A szellőztetés műanyag ablakokkal nagyon egyszerű, csak egy kis szokásbéli változást igényel.

Ha a páratartalom nagyon hosszú ideig fent áll, csak akkor képes a penészedés beindulni. Ezt érdemes alaposan a fejünkbe vésni. Nem a néha előforduló pára az, ami ezt előidézi, hanem az, ha a lakás a nap 24 órájában párában úszik. A szellőztetés műanyag ablakokkal a penészedés megelőzését szolgálja és nem a megszűntetését, ezt soha ne feledjük! Az egészséges környezetünkért csak pár dolgon kell változtatnunk és máris a legpraktikusabban tudjuk használni az új nyílászárókat. A műanyag nyílászárók évekig hű társunk lesz, hiszen közel 50 évre becsülik az élettartamát. Ez alatt a pár év alatt a helyes szellőztetési folyamat bárki számára elsajátítható, megtanulható. A fűtésköltség megtakarítást pedig újabb modernizálásra fordíthatjuk otthonunkban!

Magas minőségű műanyag nyílászárókat keresel? Vedd fel velünk a kapcsolatot!