Milyenek is valójában a fa nyílászárók

Egy ház vagy lakás külső megjelenése nagyban függ attól, hogy milyen jellegű, milyen anyagból készült nyílászáró ékesíti. A minőség, az energiatakarékosság és a funkcionalitás mellett fontos a kinézet is, az épület esztétikai összhatásán nagyban tud emelni egy szép nyílászáró.

Elég kevés olyan épület vagy ház van,amelynek esztétikai megjelenésén egy ízléses fa ablak ne tudna még emelni. Sőt, mondhatjuk, hogy egy bármilyen modern, új építésű ingatlanhoz is illik, amennyiben a leendő lakói szeretik a természetes hatást, a fa által megjelenített hangulatot. A fa, mint anyag már időtlen idők óta bizonyítja tartósságát, hiszen nem egy 100 – 150 évesnél is öregebb épületben még megtalálhatók a jelenleg is működő fa ablak vagy ajtó. Napjaink technológiai fejlődésének hála, ezt az amúgy is nagy tartósságot még tovább lehet nyújtani az időben.

A fa ablakokat és ajtókat lényegében minden esetben egyedileg gyártják le,a felhasználásra kerülő fa fajtája és minősége nemcsak esztétikai szempontból, hanem a műszaki követelmények oldaláról is fontos. Minél válogatottabb fa alapanyagokból készül a fa nyílászáró, annál szebb és tartósabb is lesz. A kültéri erős igénybevétel miatt előnyös, ha több rétegben ragasztják a fa alkatrészeket, és fontos, hogy teljesen hibátlanok legyenek a későbbi vetemedések 100%-os elkerülése végett. A párazárás megfelelő elérését általában szilikongumi tömítések biztosítják, a fokozott hőszigetelés elérése céljából a két ablaktábla közé argongáz kerül.

A beépítési mélység 68, 78 és 88 milliméteres lehet, a szélesebb változatokban már lehetőség van a korszerű háromrétegű üveg behelyezésére is.
Nagyon fontos természetesen a maximális tartósság elérése miatt,hogy a fa nyílászárókat megfelelő felület kezeléssel lássák el a gyártás során, egy ilyen környezetbarát bevonat készülhet egy impregnáló vízbázisú alap felhordásából, amit legalább két réteg lazúr festék felhordása követ, ennek előnye, hogy jól követi a fa hőtágulását. A színválaszték 40 – 50 színből is állhat.

Természetesen a fa nyílászárók minőségét időnkénti megfelelő felületkezelésselszükséges biztosítani, ezzel a módszerrel a fa öregedése megállítható és megelőzhető. Ezzel szemben a műanyag nyílászárók öregedése semmilyen felületkezeléssel sem állítható meg, mivel az egy kémiai folyamat eredménye. A műanyag nyílászáróknak ráadásul nagyobb mértékű a hőtágulása, mint a fa szerkezetű ablakoknak, ez is a fa tartósságát és hosszabb távon jobb hőszigetelő képességét jelenti.

Magas minőségű műanyag nyílászárókat keresel? Vedd fel velünk a kapcsolatot!