Nyílászáró beépítésének menete panellakásban

A szakemberek az ablakok kibontását a panellakásokban úgy kezdik, hogy először is leakasztják az ablakok szárnyait, leszedik körben a fa takaróléceket, ha volt felszerelve redőny, akkor azokat is leveszik, majd végül egy helyen bevágják a tokot fűrésszel és lényegében összehajtogatva eltávolítják a tokot. A falból ilyenkor törmelék nem igazán kerül ki, inkább a faszerkezetből hullhat ki némi szennyeződés, a lakás kényesebb részeit ezektől érdemes megvédeni. A fa tokszerkezet eltörésekor, elvágásakor is keletkezik kisebb nagyobb fahulladék, a beépítők ezeket a folyosón gyűjtik össze, majd ha minden elkészül, a teherautóba hordják le.

Amire a tulajdonosnak jó előre fontos felkészülni, hogy a munkák végzése alatt nagy mennyiségű por keletkezhet, ezért a kényesebb bútorokat érdemes egy másik helyiségbe áthelyezni, vagy takarófóliákkal letakarni.

A beépítés tényleges kezdetén először a szárnyak nélküli ablakkeretet illesztik be a már előkészített helyére, ezután az ablakkeretet tokrögzítő csavarokkal megfelelően rögzítik, majd az ablakkeret és a falnyílás közötti rést purhabbal körbefújják. A purhabnak van egy kis kötési ideje, addig neki lehet kezdeni esetlegesen egy másik ablaknak, miután a purhab kellően megkötött, a tokra felhelyezhetőek a szárnyak. A purhab elsődlegesen a szigetelésben segít, de rögzítő anyagként is kiválóan helyt áll. Miután a szárnyakat felszerelték az ablakkeretre, a szakemberek az ablakok takaróléccel való ellátását kezdik el. A takarólécek öntapadó öntapadó szalagai ipari felhasználású magas minőséget képviselnek, ezért a rögzítésre tökéletesen alkalmasak. A takarólécek felhelyezése után igény szerint a redőnyök, rovarhálók vagy reluxák felhelyezése következik. Előfordulhat, hogy az árnyékolástechnikai eszközöket nem a beépítés napján szerelik fel, hanem egy másik előre egyeztetett időpontban.

Miután az ablakok takarólécezése befejeződött, sem kőműves javításokra, sem festésre szükség nincs, a takarólécek a beépítés alatt esetlegesen keletkezett hézagokat tökéletesen eltakarják. Kivételt ez alól csak az erkélyfalak képezhetnek. A régebbi erkélyfalak cseréje esetén festési javításokra valószínűleg szükség lesz. A munkálatokat nagyban segíti, ha a radiátorokat előtte leszerelik, de ha ez nem megoldott, akkor is elvégezhető az erkélyfalak cseréje.

Miután a szakemberek mindennel végeztek, szerszámaikat és a kibontott törmeléket is lehordják, a lakás, a folyosók és a liftek takarítását ezután a tulajdonos végzi.

Magas minőségű műanyag nyílászárókat keresel? Vedd fel velünk a kapcsolatot!