Nyílászárók passzívházakhoz tervezve

A passzívházak nyílászáróival szemben alapvető követelmény a hőveszteség lehető legkisebb értékre való leszorítása. Az ablakokkal kapcsolatban három nagyon fontos szerkezeti tényező jellemzőjét szükséges maximálisan energiatakarékosra tervezni: az ablakkeretek, az üvegezések és a beépítés során alkalmazott fugázást a fal csatlakozásoknál.

Passzívházak esetében még szigorúbb követelményeknek kell megfelelniük az ablakkereteknek, mint más épületeknél megszokhattuk. A cél elérése érdekében a profilok beépítési mélységét még jobban megnövelik (akár 90mm-ig), a minimális légkamra szám 6 lehet, a merevítő kamránál az acélmerevítés a lehető legkisebb mértékben érintkezhet csak (vannak már csak műanyag merevítéssel készített rendszerek is, de még nem teljesen ismertek a hosszú távú viselkedéseik), és a szerkezetnek alkalmasnak kell lennie a háromrétegű üvegezés megfelelő fogadására. Sok esetben az üveget a szárnyba ragasztják a hőátbocsátási értékek javítása érdekében, így az acélmerevítés kiválthatóvá válik. Hőszigetelő betétekkel tovább javítható a profilok hőszigetelő képessége. A passzívházaknál megszokott, hogy az ablakok több helyen nem nyithatóak, itt nyugodtabban lehet alkalmazni az acélmerevítők nélküli nyílászárókat, mivel nem kell biztosítania szárnyak nyitásához szükséges teherbírást és merevséget.

Az ablakszerkezetek legnagyobb felületét az üvegezés teszi ki, így ennek a szerkezeti elemnek a hőszigetelő képességét szintén nagyfokú odafigyeléssel szükséges megtervezni. Az energiatakarékos építkezéseknél a kétrétegű üvegezés ma már a legjobb minőség esetén is csak negatív kompromisszumként említhető, passzívházak nyílászáróival kapcsolatban pedig már el sem érik a rendkívül magas elvárások szintjét. Itt a megfelelő hőszigetelési értékeket (Ug kevesebb, mint 0,5W/m2K) kizárólag háromrétegű üvegezéssel lehet csak elérni. Hőtechnikailag a legjobb, ha az üvegfelületek polimer távtartóval és tagolatlanul készülnek.

A beépítésnél a legjobb megoldás, ha egy síkba hozhatóak mind a külső hőszigetelő réteg, mind pedig az ablaktok síkjai. A beépítési fugázásnak speciálisnak kell lennie, a fugázást 3 különböző tartományra kell osztani, vízzáró és UV álló külső réteggel, a többi réteg párazáró, légzáró és páraáteresztő tulajdonságúak, a rétegek közé hang- és hőszigetelő kitöltés kerül.

Magas minőségű műanyag nyílászárókat keresel? Vedd fel velünk a kapcsolatot!