Nyílászárókkal kapcsolatos fogalmak jelentése

A profil a nyílászárok azon része, amit a köznyelv toknak vagy keretnek mond. Fő ként az üveglapok megtartására szolgál. A jó záródás miatt fontos a méretezés és illesztések minél nagyobb pontosságának elérése.

A profilban található légkamrák száma általában három és hat között mozog, a kamrákban levegő található, létrehozásuk célja a minél jobb hő- és hangszigetelési képességek elérése, tehát minél nagyobb a számuk, annál jobbak a hőszigetelési értékeik.

A beépítési mélység a nyílászásó profiljának és tokjának az a méret jellemzője, ami lényegében a az oldalról mért vastagságot jelenti. Ez a méret a profilban lévő légkamrák számának növekedésével szinte egyenes arányban növekszik. Általában 60 mm-es egy három légkamrás profilszerkezet, 70mm-es egy ötkamrás és egy hatkamrás rendszer 80 milliméteres beépítési mélységű. Természetesen minél nagyobb a beépítési mélység, annál jobb lesz a nyílászásó merevségi tényezője, hang- és hőszigetelése.

A vasalat a nyílászáró azon része, amely a nyitás és záródás működésért felelős. A nyitás és zárás eszköze az esetek többségében a kilincs, ez mozgatja a vasalat szerkezetét. Minél jobb minőségű a vasalat, annál jobb minőségű lesz a záródás is.

A szabályozott légbevezetővel ellátott nyílászárók általában a nyílt lánggal működő gázüzemű készülékekkel felszerelt helyiségekben kötelező, de ajánlott a fokozott párásodású helységekbe is. Ezeket a légbevetőket nem lehet elzárni, saját szabályozásúak.

A nyitásirány a használati szempontból nagyon fontos. Ha a nyílászáró egyszárnyú, befelé nyílik és a nyitást és zárást végző zsanér a jobboldalon van, akkor az jobbosnak számít.

Az üvegek tekintetében a K vagy U értékre érdemes odafigyelni. Az üveg hőveszteségi értékét a K jellemzi, ez 4 mm-es üveg, 16mm-es légrés és újabb 4 mm-es üveg esetén általában K=2,6 – 2,8. A mértékegysége ennek az adatnak a W/m2K. Az előbb feltüntetett érték már jó eredmény, de az ettől kisebb számot mutatók még jobb hőszigeteléssel rendelkeznek. Egy direkt hőszigetelő technológiával készült üveg esetén már elérhető a K=1,4, valamint ha két ilyen üveg közé argon gázt juttatnak, akkor elérhető a K=1,1-es érték.

A légi hanggátlás az egész nyílászáró szerkezetnek a hangszigetelő tulajdonságátjellemzi. Mértékegysége természetesen a dB. A fentebb említett 4mm – 16mm – 4mm rétegelrendezésű alapszintű nyílászárónál ez az érték Rw=32dB. A hangszigetelő képesség növelhető az üvegek vastagságának növelésével, gáztöltéssel és speciális ragasztással is.

Magas minőségű műanyag nyílászárókat keresel? Vedd fel velünk a kapcsolatot!