Tippek az új ablakok kiválasztásához

Akár felújítás, akár új ház építése miatt szeretnénk új nyílászárót vásárolni, legalább háromféle szempontot szokás figyelembe venni a helyes választáshoz. A választás történhet esztétikai szempontok szerint, a funkcionális elvárások szerint, és az ablak műszaki tartalma szerint. Az ablakokat egymástól a profilszerkezet , valamint a tömítés jellege, minősége különbözteti meg.

Az ablakszerkezetek anyaga lehet fa, műanyag és alumínium. Az, hogy a nyílászárónk melyik anyagból lesz kiválasztva, az függhet az ártól, az esztétikai megjelenéstől, de függhet az épület jellegétől is. De természetesen egyre fontosabbá válik az ablak által képviselt energiatakarékossági jellemzők összessége is. A legtöbbet használt anyagfajta jelenleg már egyértelműen a műanyag, olcsósága és ehhez mérten mégis jó minősége folytán.

Az ablak műszaki tartalma tekintetében fontos megnézni az üvegezés minőségét, a a profilmélységet, a K hőátbocsátási jellemzőt, a kamrák számát, a vasalatrendszer minőségét. Érdemes ezeknek az információknak a figyelembe vételével több árajánlatot is összehasonlítani, mert elég nagyok lehetnek az eltérések ugyanannál az ablaknál. A K értéknek minél inkább a nullához kell közelítenie, akkor lesz egyre jobb hőszigetelő tulajdonságú az ablakban lévő üveg.

A megrendelés és az árajánlat több dologból tevődik össze. Az első tétel természetesen maga az ablak, a takaróléc és a párkány, azután jön a bontásnak és a beépítésnek a díja, az ablak kiszállítási díja, valamint a törmelék elszállításának díja. Ezekre a tételekre érdemes összességében kérni az árajánlatot, ezzel elkerülhető, hogy az árajánlat később az elvártnak a többszöröse legyen. Arra is oda kell figyelni, hogy az ár tartalmazza-e az ÁFÁ-t is.

Miután minden egyes részletet letisztáztunk, jöhet a megrendelés. (Ha nem panellakásról van szó, ezt meg kell előznie az eladó részérő egy helyszíni pontos méretvételnek.) A megrendelés egy vállalkozói szerződésből (ebben találhatóak meg a fizetési feltételek és a határidők), és a megrendelés rajzos visszaigazolásából. Amikor a szerződés aláírásra kerül, az legtöbb esetben a kereskedő elkér 50% előleget, ennek oka, hogy az ablak legyártói csak 50%birtokában kezdik meg a megrendelt nyílászáró legyártását. Ettől az időponttól az ablak körülbelül 3 – 4 hét alatt készül el. Ezután következhet az időpont egyeztetés az ablak beépítéséről, majd megtörténik maga a beépítés is.

Magas minőségű műanyag nyílászárókat keresel? Vedd fel velünk a kapcsolatot!